Strålning

Strålbehandling eller radioterapi är ett behandlingsalternativ som kan användas i kombination med operation (före eller efter operation), ibland som enda terapi eller i vissa fall i kombination med cytostatika.

Strålning orsakar direkta strålskador på tumörcellens kärna (DNA) och indirekt via fria radikaler. Detta behandlingsalternativ används framförallt för tumörer som är lokalt infiltrativa och utbredda men som inte har spritt sig till övriga delar av kroppen.

Exempel på tumörer som kan behandlas med denna metod är ytliga hudtumörer, till exempel mastocytom (som första behandling eller som understödjande behandling där man har tumörrester kvar efter kirurgi), tumörer i mun och näshåla, lindrande (palliativ) behandling av till exempel bencancer (osteosarkom) som smärtlindring, hjärntumörer, med mera.

I vissa fall kan djuret helt botas från sin tumörsjukdom. I andra fall ger man en så kallad palliativ behandling vilket innebär att man genom strålning minskar tumörens tillväxttakt eller lindrar den smärta och obehag som tumören orsakar och på så sätt förlänger livet på patienten med bibehållen god livskvalitet.

Att strålbehandla djur vid vissa tumörsjukdomar kan vara dyrt men kan förbättra djurets överlevnadschanser kraftigt.

Vid Djursjukhuset i Jönköping finns en anläggning för strålbehandling av hundar och katter.

Dela inlägg :